Відділ “Покровське бюро правової допомоги” інформує: 05 червня — Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Відділ “Покровське бюро правової допомоги” інформує: 05 червня — Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Коли вам пропонують висловитися щодо «навколишнього середовища», про що ви думаєте у першу чергу? Мабуть це - кліматичні зміни, забруднення міст, захист природи, катастрофи, що виникли в результаті людської діяльності, такі як нафтові розливи, промислові аварії, землетруси, повені і інші природні катастрофи.

Масштабна занепокоєність станом навколишнього середовища виникла зовсім недавно. У так званому «розвинутому» світі до останнього часу найбільш поширеним було відношення владарювання та експлуатації. І лише на початку 1960-х років широка громадськість почала звертати серйозну увагу на той ступінь руйнування, що ми завдаємо навколишньому середовищу.

Люди розуміють, що ми не можемо викидати наші відходи, сподіваючись, що вони зникнуть самі по собі. Очевидно, що все, що відбувається в одному місці, має вплив на інше, і що б ми не робили – копали шахти, спилювали дерева, будували або обробляли землю – наші дії мають наслідки, як локальні, так і глобальні, зараз і у майбутньому. Тому наша турбота про навколишнє середовище не може відокремлюватися від турботи про людство і має засновуватися на принципах рівності, права і відповідальності. 

Нижче приведемо декілька прикладів того, як вплив на навколишнє середовище пов’язаний з правами людини:

Повітря

Повітря, яким ми дихаємо, може бути забруднено, наприклад, промисловими або транспортними викидами, а також – від побутового палива та паління тютюну. Інші атмосферні забруднення складаються з малоактивного озону та мікроорганізмів, пов’язаних з вуглекислим газом. Вплив твердих домішок в атмосфері скорочує середню тривалість життя кожної особи в середньому на 1 рік. Погіршення якості повітря порушує право на життя і на на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я людини.

Вода

Світові запаси питної води вичерпуються аби задовольнити потреби зростаючої кількості населення не лише у питті і санітарних умовах, а і в зростаючому виробництві харчів, промислових процесів та рекреаційної діяльності. Питання безпеки людини все більш загострюється в той час як кількість води зменшується.  Суперечки можуть бути як усередині країни, наприклад, як було в 2010 році в Нью Делі (Індія), де нерегулярне постачання води, яке з часом зовсім припинилося, привело до людських протестів. Крім цього, суперечки можуть виникати і між країнами, що пропускають або утримують потік води у направленні до сусіда, який знаходиться вниз за течією, і використовують це у якості політичного інструменту, для актів агресії або тероризму.

Земля

Близько однієї третини світової поверхні землі використовується для землеробства, і мільйони акрів природних екосистем щорічно видозмінюються. Багато способів землеробства нераціональні і занадто забруднюють навколишнє середовище. Сучасні методи ведення сільського господарства не потребують значної кількості людської праці, тому  люди вимушені мігрувати до міст у пошуках роботи. Щодо прав людини, всі ці зміни можуть привести до порушення права на приватну власність, на бажану роботу, права на їжу та участь у культурному житті, і багато інших.

Ми живемо на земній кулі, яка є скінченною по своїй природі і де все є пов’язаним з усім іншим, наприклад, через харчові ланцюги і кругообіг води та геологічні цикли. Природа має здатність певною мірою відновлюватися, але серйозні порушення у згаданих циклах, наприклад, через забруднення, невластиву практику землеробства, іригаційні проекти або надмірний вилов риби, дестабілізують природний баланс. Ядерні катастрофи в Чорнобилі та Фукусімі, загибель дерев у Чорному Лісі в Німеччині у наслідок кислотних дощів, опустелювання земель у південній Іспанії, пересихання Аральського моря в Узбекистані та проект дамби Ілісу в Туреччині – це все приклади того, як людство у процесі свого розвитку завдає шкоди екологічному базису всієї економічної діяльності і життя взагалі.

З метою забезпечення збору, обробки, збереження та аналізу інформації про стан навколишнього природного середовища, прогнозування його змін та розробки науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень в Україні створена система державного моніторингу навколишнього природного середовища. Порядок здійснення державного моніторингу навколишнього природного середовища визначається Кабінетом Міністрів України. Координація та узагальнення результатів моніторингових досліджень покладається на Національну академію наук України та Міністерство екології та природних ресурсів України.

Нагадуємо, якщо у Вас виникли питання у сфері права, або Вам потрібна будь-яка юридична консультація Ви можете звернутися до відділу “Покровське бюро правової допомоги”, яке знаходиться за адресою: м. Покров, вул. Центральна, буд. 50, тел. (05667) 6-65-08, 050-709-24-01, а також до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9,  тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103.

Залишити коментар

Відправити