Покровське бюро правової допомоги інформує: Відрахування аліментів на утримання дитини у добровільному порядку

Покровське бюро правової допомоги інформує: Відрахування аліментів на утримання дитини у добровільному порядку

У разі не проживання одного з батьків з дитиною виникає питання щодо того, яким чином він здійснюватиме надалі свій обов’язок з утримання дитини. Адже законом встановлено: батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Найкращим варіантом як для батьків, так і для дитини є домовленість між дорослими, які вирішили жити окремо, про забезпечення дитини.

Чинним законодавством передбачено добровільний спосіб виконання матір’ю або батьком свого обов’язку утримувати дитину шляхом сплати аліментів. Так, один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Така заява може бути ним відкликана. На підставі заяви одного з батьків аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії.

На підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину.

Ще одним добровільним способом, щодо сплати аліментів дитині є укладення договору про сплату аліментів на дитину, у якому визначаються розмір та строки виплати. При цьому, умови такого договору не можуть порушувати права дитини, передбачені чинним законодавством. Договір про сплату аліментів укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Третім способом є укладення договору про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо) з дозволу органу опіки та піклування. Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону. Але необхідно звернути увагу: укладення такого договору не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов'язку брати участь у додаткових витратах на дитину.

покровське бюро правової допомоги інформує: відрахування аліментів на утримання дитини у добровільному порядку - изображение 1

Роз’яснення законодавства і консультації з правових питань можуть отримати усі, хто звернеться до відділу "Покровське бюро правової допомоги" Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: вул. Героїв України. 13 м. Покров тел.:(05667) 6-65-08, номер гарячої лінії 0-800-213-103.

Покровське бюро правової допомоги

Залишити коментар

Відправити