На Дніпропетровщині — найбільше в країні медзакладів, які безкоштовно надають психіатричну допомогу

На Дніпропетровщині — найбільше в країні медзакладів, які безкоштовно надають психіатричну допомогу

В 91-му медичному закладі України є пакет «Стаціонарна психіатрична допомога». Це комплекс заходів, в рамках якого фахівці безкоштовно проводять діагностикуй й лікування людей та забезпечують їх ліками з Національного переліку лікарських засобів. На Дніпропетровщині установ, що підключені до такого пакету допомоги найбільше — 10 закладів. На Львівщині таких діє 6, на Івано-Франківщині та Волинщині — по 5, в решті регіонів — 2-4.

«В рамках цього пакету та в умовах воєнного стану, пацієнти можуть розрахувати на необхідну стаціонарну психіатричну допомогу, навіть не маючи направлення. Його, зазвичай, надає сімейний лікар або лікуючий фахівець. Не потребують направлення й переселенці, які нині мешкають на Дніпропетровщині. Якщо раніше люди вже отримували стаціонарну психіатричну допомогу в своїх містах, нині вони можуть продовжити лікування у медзакладах Дніпропетровщини», — пояснила голова постійної комісії з питань здоров‘я, дитинства та материнства й радниця голови ДОР Аріна Пустова.

Тим, в кого немає гострого перебігу хвороби, можна звернутись по психіатричну допомогу, що передбачена пакетом  «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Установ, що надають такий комплекс послуг на Дніпропетровщині 7. І це також найбільша кількість медзакладів, підключених до даного пакету в Україні. Усього в країні діє 65 медичних установ, що мають договір на цей пакет.

«Направлення можна отримати у лікаря-психіатра або у сімейного лікаря, — розповідає Аріна Пустова. — Психіатричний огляд та допомога, індивідуальний план лікування й реабілітації із залученням самого пацієнта або його представника, проведення необхідних психодіагностичних тестів, а також контроль за станом пацієнта в рамках цього пакета — безкоштовні».

Аби дізнатися, де розташований найближчий медзаклад, який надає стаціонарну психіатричну допомогу, або де діє мобільна  мультидисциплінарна команда, можна за номером телефону контакт-центру НСЗУ 16-77. Всі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безоплатні.

Дніпропетровська обласна рада
Залишити коментар

Відправити