Максим Степанов: Посилений карантин буде введено, щоб розвантажити медичну систему перед піковим сезоном грипу

Максим Степанов: Посилений карантин буде введено, щоб розвантажити медичну систему перед піковим сезоном грипу

МОЗ визначило терміни запровадження посиленого карантину в Україні з урахуванням двох основних факторів: нинішньої динаміки поширення COVID-19, а також необхідності розвантаження медичної системи до початку пікового сезону грипу, що припадає щорічно на кінець січня. Про це в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» заявив Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

«Ми прораховуємо те, як може зростати кількість хворих на COVID-19, у нас є відповідна аналітика. Крім того, важливо запровадити жорсткий карантин саме до кінця січня. Наприкінці січня — на початку лютого щорічно починає зростати показник кількості пацієнтів із грипом, що має схожі з COVID-19 ускладнення, пов'язані з пневмонією. Це може спричинити додаткове серйозне навантаження на нашу медичну систему. І вкрай необхідно підійти до цього періоду з мінімально можливими цифрами щодо захворюваності на коронавірусну інфекцію», — роз'яснив Максим Степанов.

За розрахунками МОЗ, на початок січня показники захворюваності на COVID-19 можуть сягнути до 20 тисяч нових випадків на добу.

«Медична система України здатна витримати таке навантаження. Але вона вже зараз працює у напруженому режимі. Тому головна мета введення посиленого карантину — максимально розвантажити медичну систему до початку лютого», — наголосив Міністр охорони здоров'я.

Очільник МОЗ також пояснив, чому карантинні обмеження запроваджуються не для всіх сфер економіки, наприклад, не буде зупинятися транспорт.

«З епідеміологічної точки зору, введення жорсткого карантину є дуже дієвим способом розірвання ланцюга передачі вірусу. Водночас ми розуміємо, в яких економічних умовах знаходиться країна. Тому постійно намагаємося знаходити баланс між епідемічними заходами і збереженням звичного способу життя», — зазначив Максим Степанов.

Нагадаємо, на позачерговому засіданні 9 грудня уряд затвердив ініційоване Міністерством охорони здоров’я рішення про продовження карантину до 28 лютого 2021 року з посиленням обмежень на період з 8 до 24 січня.

Міністерство охорони здоров'я України
Залишити коментар

Відправити