Ліквідація підтоплення 120 гектар землі в Грушівській громаді вирішувалась чиновниками з РДА

Ліквідація підтоплення 120 гектар землі в Грушівській громаді вирішувалась чиновниками з РДА

Надзвичайна ситуація склалася на території Грушівської громади Криворізького району де розташувалась одна з найбільших дамб Каховського водосховища. У результаті відсутності роботи гідроспоруди №8 (помпова станція) почали підтоплюватись сільськогосподарські землі місцевих фермерів. Глобальну і надскладну проблему взялись вирішувати чиновники з районної державної адміністрації.

Наразі територія підтоплення складає 120 гектар землі, на який знаходиться урожай фермерських господарств, що через стоячу воду неможливо зібрати. Така ситуація продовжується близько 2-х місяців.

Місцева влада Грушівки почала бити на сполох, адже зупинка роботи помпової станції загрожує не тільки втратою урожаю, а ще й руйнуванням дамби Каховського водосховища, яка й так знаходиться делеко не в задовільному стані. Спеціалісти пояснюють, що прорив дамби може загрожувати половині Криворізького району, яка ризикує опинитися під водою. 

За нашими даними гідротехнічна споруда №8 припинила роботу через брак коштів, застаріле обладнання та замулення помпи. Споруда належить до управління Нікопольських захисних масивів Дніпропетровських водосховищ.

До реального розв’язання проблеми надзвичайного стану в Грушівські взялися чиновники Криворізької районної державної адміністрації. які в складі комісії виїхали на територію громади та провели там засідання з гострого питання. Очолив делегацію чиновників РДА заступник голови Сергій Прохода.Засідання робочої групи проходило в кабінеті голови Грушівської громади Криворізького району, який і розповів основні нюанси надзвичайної ситуації по підтопленню сільськогосподарських земель. У ході плідного діалогу було випрацювано єдиний алгоритм дій, що повинні на даному етапі розв’язувати проблему підтоплення.

ліквідація підтоплення 120 гектар землі в грушівській громаді вирішувалась чиновниками з рда - зображення 1

В першу чергу від імені Грушівської громади селищні депутати повинні звернутись до Верховної Ради України з проханням виділити субвенцію на реконструкцію та модернізацію помпової станції, яка повинна ефективно відкачувати води аби ті не підтоплювали фермерські землі. Також депутати повинні розглянути питання про компенсацію збитків підтоплення.

Крім цього, виконком Грушівської сільської ради повинен звернутись до КП “Кривбасводоканал” з проханням надати допомогу Нікопольському управлінню захисних масивів Дніпропетровських водосховищ, по розчищуванню і ліквідації замулення в дренажних системах.

Крім цього, робоча група з Криворізької РДА постановила звернутись до Нікопольського управління захисних масивів з проханням > поновити роботу помпової станції №8. Крім цього треба аби розпорядники об’єкту провели обстеження і ремонт гідроспоруди й дренажних систем, аби подібних підтоплень надалі не було.

КРИВИЙ РІГ ПОСТ
Залишити коментар

Відправити