Чи можуть прийняти дитину без щеплення в дитсадок чи школу?

Чи можуть прийняти дитину без щеплення в дитсадок чи школу?

Багато батьків, сьогодні, обґрунтовано не бажають робити своїм дітям різноманітні щеплення, зважаючи на те, звідки везуть ліки, як їх зберігають та як використовують ці ліки. Однак, дуже часто, буває ситуація, коли дітей не приймають в дитячий садок чи школу, якщо у них відсутні щеплення. Чи законні такі дії адміністрації дошкільного закладу?

За інформацією Міністерства освіти і науки України згідно п. 6 "Положення про дошкільний навчальний заклад" № 305, прийом дітей до дошкільного навчального закладу здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, медичної довідки про стан здоров’я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтва про народження. Варто зазначити, що питання про прийом дитини у дитсадок, школу, яка не має щеплення, вирішується лікарсько-консультативною комісією, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.11.2002 № 434 та затвердженого цим наказом примірного "Положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу". Так, за наявності відповідних медичних довідок із висновком лікарсько-консультативної комісії, у якому зазначено, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник зобов’язаний прийняти дитину до закладу освіти. Тобто, головне питання не до керівника дитячого садка, а безпосередньо до лікарської комісії, яка повинна встановити, що ваша дитина здорова на даний час.

Також існує роз’яснення від 29.09.2014 р. № 1/9-500/№ 04.01.16/28103 двох міністерств: освіти та охорони здоров’я щодо зарахування дітей, у яких відсутні щеплення, до навчальних закладів "Щодо вирішення окремих питань про зарахування до дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів дітей, у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення" відповідно до якого питання щодо відвідування навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішується індивідуально лікарсько-консультативною комісією. Враховуючи зазначене, керівник навчального закладу зобов’язаний прийняти дитину до закладу за наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка, а для дітей у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення (незалежно від причин), додатково подається висновок лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу, у якому зазначено, що дитина здорова і може відвідувати навчальний заклад.

За наявності медичних довідок із висновком лікаря, що дитина може відвідувати навчальний заклад (відсутність протипоказань), керівник зобов’язаний прийняти дитину до закладу. Статтею 53 Конституції України гарантовано право на освіту і нікому не може бути відмовлено в цьому праві. Відповідно до ст. 43 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров’я" медичне втручання щодо осіб до 14 років, проводиться за згодою із законних представників. Так само, згідно з "Положенням про проведення щеплень" проводиться медичний огляд. Має бути отримана згода одного з батьків дитини на проведення вакцинації. Проведення медичних маніпуляцій із особою до 14 років, без згоди батьків не допускається. У випадку порушення потрібно звертатися в управління охорони здоров’я зі скаргою. Після залучення медичного працівника до дисциплінарної відповідальності. Можна звертатися до суду з позовом про стягнення моральної та матеріальної (за наявності) шкоди.

Чи мають право батьки відмовитися від вакцинації дитини за власним бажанням, навіть якщо в країні йде компанія обов’язкової вакцинації дітей? Батьки можуть відмовитися від проведення вакцинації. У разі відмови заповнюється форма № 063-2/о "Інформована згода на проведення вакцинації" (на кожну вакцинацію окремо), із зазначенням роз’яснення наслідків відмови від вакцинації. Форма № 063-2/о підписується батьками або законними представниками дитини, медичним працівником. У разі відмови від вакцинації про це повідомляється в Держсанепідемслужбу. Окремо форма заяви на відмову від вакцинації законодавством не передбачена.

Чи законно вимагати від батьків розписку про відсутність претензій до шкільного або дошкільного закладу перед проведенням вакцинації? Отримання будь-яких розписок навчальним закладом від батьків, законодавством не передбачено. Досить отримання належним чином оформленої згоди на проведення вакцинації або відмови від неї. Відмова в прийомі дитини до закладу у зв’язку з відсутністю вакцинації може бути оскаржений в суді.

Отже, дитина може піти в школу або в дитсадок без щеплення, якщо є відповідний висновок лікарської комісії, про те, що дитина є здоровою.

Нагадуємо, що роз’яснення законодавства і консультації з правових питань можуть отримати усі, хто звернеться до до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги,  який знаходиться за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9,  тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103.

Головний спеціаліст відділу правопросвітництва

та взаємодії з суб'єктами надання безоплатної первинної правової допомоги

Нікопольського місцевого центру з надання БВПД

В.Л. Чернишов

Залишити коментар

Відправити